maanantai 31. lokakuuta 2011

Lämmitysöljyn hinta marraskuussa 2011

Lämmitysöljyn hinta marraskussa Tampereelle tuotuna 2000 litran erässä näyttäisi olevan noin 1,08 € litralta. Tämä tarkoittaa rajua viiden prosentin nousua viime kuusta. Samaan aikaan raakaöljyn Brent-laatu maksaa noin 109 dollaria tynnyriltä eli kahdeksan prosenttia enemmän kuin viime kuussa.

Ja laitetaanpa uutena tietona sähkön hinta (5 000 kWh/ vuodessa, koko maan keskiarvo): 15,6 € / kWh. Sähkön hinta pysyi viime kuun lukemissa.

sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Lämpöä talteen viemäristä

Kuva: Ecoinnovation
Aloin tutkimaan viemäriin heitetyn energian talteenottamista kotioloissa ja törmäsin GFX-nimiseen tekniikkaan. Idea on yksinkertainen: pystyviemärin ympärille on kiedottu kylmävesiputki, joka nappaa lämpöä itseensä.

Pystyviemärissä alas kulkeva vesi muodostaa viemärin sisäpinnalle luonnostaan kalvon eli vesi ei suinkaan ryöppyä holtittomasti putken keskellä (kuten olisin itse kuvitellut). Tämä on varsin näppärää, koska lämpö jakaantuu koko viemäriputken pinnalle eikä vain yhdelle sivulle. Kanadalainen Ecoinnovation valmistaa tuotetta, jossa on kuparisen viemäriputken päälle on käämitty käyttövesiputki. Esimerkiksi suihkua käytettäessä kylmä vesi esilämmitetään lämmönvaihtimessa suihkusta tulevaa lämmintä vettä hyväksikäyttäen.

Laskin, että lämmintä käyttövettä kuluu noin 50 litraa asukasta kohden vuorokaudessa. Sen lämmittämiseen kuluu energiaa noin 1 050 kWh vuodessa. Lämmönsiirrin nappaa talteen puolet eli noin 500 kWh, joka 0,15 €/kWh hinnalla tekee 75 € vuodessa. Nelihenkisessä perheessä säästö on 300 € vuodessa. Lämmönvaihdin maksaa 450 €, jolloin takasisinmaksuaika on puolitoista vuotta.


Tämä on loistava tuote. Harmi, että itsellä suihku sijaitsee kellarissa joten pystyviemärissä ei liiku kovinkaan paljon vettä.

http://www.ecoinnovation.ca/

maanantai 10. lokakuuta 2011

Awadukt ilmanvaihdon lämmöntasaaja

Kuva: Rehau UK

Mielenkiintoinen ratkaisu pisti silmään RIA-lehdessä maalämmön hyödyntämiseksi. Nimittäin Awadukt -järjestelmä Rehaun valnistamana. Kyseessä ei ole sinänä mikään uusi keksintö, mutta nyt on tarjolla valmis paketti suunnittelusta toteutukseen. Eli kyseessä on ilmanvaihdon tuloilman esilämmitys maasta lämpöä ottaen. Näitähän on omatoimisesti rakenneltu aikaisemminkin viemäriputkesta, mutta tämä on jalostetumpi järjestelmä.

Homman idea on laittaa tuloilmakanavisto ennen talon perustusten rakentamista talon alle ja sieltä sitten maan lämpö kivasti lämmittää tuloilmaa. Kesällä sama toimii toisin päin eli viileää saadaan napattua maasta. Valmistajan mukaan erona tee-se-itse-järjestelmiin on tiiviit saumat putken liitoksissa, antibakteerinen käsittely sisäpinnassa sekä kondenssiveden poisto.

Hintatasoon pääsee käsiksi tästä. 140-180 m2 kokoiseen taloon paketti maksaisi 3 400 €. Jos kuvitellaan järjestelmän olevan käytössä 50 vuotta niin vuosikustannus olisi 68€. Tässä luvataan sivulla 9 10-20% säästö lämmityskuluihin. Mutta tarkoitetaanko tuloilman lämmityskuluja vai rakennuksen lämmityskuluja?
Tehdään laskelma 150 m2 talolla, jossa huonekorkeus on 2,7 m ja tällöin kuutioita on 405.Rakennusmääräyksien mukaan puolet rakennuksen ilmasta tulee vaihtua tunnin välein, jolloin vuodessa ilmaa puhalletaan talon läpi 405*365*24*0,5 =  1 773 900 m3. Rakennuksessa on ilmanvaihtolaite, jonka todellinen vuosihyötysuhde on 70 %. Ilman lämmittämiseen kuluu tällöin 3000 kWh vuodessa kun se sijaitsee Tampereella. Ohjeet laskentaa tästä.

Laskentaohjeiden mukaan ulkoilman vuotuinen keskilämpötila on 4 astetta. Maan lämpötila on kellarillisen rakennuksen alla noin 5 astetta tätä korkeampi. Kaikkea tätä lämpöä ei saada siirrettyä tuloilmaan, mutta jos edes puolet eli 2,5 astetta niin tuloilman lämmitykseen kuluisi 2 560 kWh/vuodessa. Vuodessa saavutettava säästö olisi 0,15 €/kWh hinnalla 66 €. Tämä olisi 15 % säästö siis tuloilman lämmityskuluhin jotka ovat vain osa rakennuksen lämmityskuluista.

En kuitenkaan tyrmäisi heti tätä järjestelmää, vaikka takaisinmaksuaika näissä laskelmissa olikin se 51,5 vuotta. Laskelma voisi olla toisenlainen jos rakennus olisi hieman suurempi ja käytössä olisi poistoilmalämpöpumppu.

lammontasaaja.fi

maanantai 3. lokakuuta 2011

Lämmitysöljyn hinta lokakuussa

Lämmitysöljyn hinta lokauussa Tampereelle tuotuna 2000 litran erässä näyttäisi olevan noin 1,03 € litralta. Samaan aikaan raakaöljyn Brent-laatu maksaa noin 101 dollaria tynnyriltä eli kymmenisen prosenttia vähemmän kuin kuukausi sitten. Lämmitysöljyn hinta on pysytellyt viime kuukauden lukemissa eli välistä vedetään.

sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Kellarin ikkunoiden vaihdon taloudellinen hyöty


Kaverilleni suositeltiin perusrintamamiestaloon kellarin ikkunoiden vaihtoa hyödyllisenä energiaremonttina. Muistelin että ikkunaremontti ei koskaan ole taloudellisesti järkevää, mutta halusin tarkistaa asian todellisen laidan. Suosittelijan eräs argumenttina oli ikkunoiden pieni koko eli remontti ei tulisi maksamaan paljoa.

Suoraan sanottuna en ole lainkaan varma ikkunoiden lukumäärästä ja niiden mitoista. Suuruusluokan tiedän ja se olkoon tarpeeksi suuntaa antava. Oletetaan, että ikkunoita on kahdeksan ja ne ovat kooltaan 30 x 60 cm. Yhteenlaskettu ikkunapinta-ala on siis 1,44 m2. Ikkunoissa oli kaksi lasia jolloin niiden lämmönläpäisykerroin voisi olla 4,0 W/m2K. Tampereella ikkunat siis päästävät vuodessa 858 kWh lävitsensä. Käyetään energian hintana 0,15 €/kWh, joka on noin 30 % tämänhetkistä hintaa korkeampi (hinta on kovassa nousussa). Vuodessa rahaa kulkee vanhojen ikkunoiden läpi 129,7 €.

Uusien ikkunoiden lämmönläpäisykerroin olisi 1,0 W/m2K jolloin niiden läpi kulkisi 32,4 € vuodessa. Siis äkkiseltään noin satasen säästö vuodessa, näyttää hyvältä! Mutta kun ne uudet pirulaiset maksavat. Nopealla googlauksella 140 €/kpl ja tähän voisi laskea päälle 2 h/ikkuna asennusaikaa 49 €/h. Lisäksi rahaa menisi uusiin listoihin, uretaaniin ja vanhojen ikkunoiden hävittämiseen. Kevyellä kädellä laskettuna investointi maksaisi 1 904 € eli aevan muuta kuin "melko vähän".

Investoinnin takaisinmaksuaika olisi näin 19,5 vuotta nollakorolla. Ja nythän ei ole suinkaan niin, että ikkunaremontti kannattaisi unohtaa kokonaan. Itse alkaisin väijymään sopivia ikkunoita sopivaan hintaan esimerkiksi käytettynä ja asentaisin itse. Jos ikkunat saisi 50 €/kpl ja asentaisi ne itse, olisi takaisinmaksuaika enää 4 vuotta!