maanantai 31. joulukuuta 2012

Led valaisimet

slworking2 / Flickr

Led valaisimet ovat todella energiatehokkaita verrattuna vanhoihin hehkulampuilla toimiviin valaisimiin. Vanhan valaisimen voi muuttaa energiatehokkaaksi vaihtamalla siihen led polttimon. Ledien hinnat ovat tulleet alaspäin ja ne ovat järkevä vaihtoehto loistelampuille.

Käyttöveden lämmitys

VeloBusDriver / Flickr

Käyttöveden lämmitykseen on olemassa monia eri tapoja. Kaikki tavat eivät sovi kaikkiin talouksiin, eivätkä kaikki tavat ole yhtä hyviä. Alla listattuna eri tapoja lämmittää käyttövettä:

  • Sähkötoiminen lämminvesivaraaja
  • Sähkötoiminen käyttöveden tulistin
  • Maalämpöpumppu
  • Vesi-ilmalämpöpumppu
  • Öljypoltin
  • Pellettipoltin
  • Puukattila
  • Aurinkokeräimet
  • Vesikiertoinen takkasydän
  • Vesimiilu
  • Kaukolämpö
  • Saunan kiuas
  • Muuripata
  • Näiden yhdistelmät


lauantai 29. joulukuuta 2012

Ultimate ilmalämpöpumppu: kokemuksia

ario_ / Flickr

Hankin noin vuosi sitten Ultimatemarketin  9 Pro Inverter ilmalämpöpumpun, jonka asentelin paikalleen kevättalvella. Kerron tässä hieman kokemuksiani tuosta Ultimate ilmalämpöpumpusta. Sisäyksikön asensin kellariin tarkoituksenani parantaa sisäilman laatua ja etenkin poistaa siitä kosteutta. Kivana bonuksena kellarin lämmityskin kävisi taloudellisemmin verrattuna öljyn polttoon. Lämmöntarve on kellarissa melko pieni, joten ajattelin halpispumpun hoitavan asiansa tarpeeksi hyvin.

Osasin odottaa kovempaa käyntiääntä, mutta se ei ollut kovin tärkeä valintakriteeri, sillä kellarissa ei oleskella säännöllisesti. Halusin hoitaa homman mahdollisimman edullisesti. Kosteudenpoistoon olisi toki ollut edullisempiakin laitteita, mutta tuo lämmitysmahdollisuus kiilasi niiden ohi. Tilasin paketin netistä ja kuljetusfirma toi sen kotiovelleni. Mukana oli tarvittavat välineet koneen asentamiseksi. Laite oli heppoisen oloinen käsitellä ja laadun tunne loisti poissaolollaan, mutta siihenkin olin varautunut.

Sain kuitenkin koneen asennettua ja se on pyörinyt siitä lähtien. Kesällä tosin pidin taukoa. Tarkoitukseni oli laittaa virrankulutusmittari lämpöpumpun töpselin eteen, mutta se on toistaiseksi tekemättä. Lämmintä tulee - 15 asteeseen saakka, sitten alkaa teho hiipumaan. Sisä- ja ulkoyksikön ääni on kovempi Mitsubishiin verrattuna. Siinä oikeastaan keskeisimmät havainnot. Pääasialliseksi lämmityslaitteeksi en tuota voisi suositella, mutta tuollaisessa toisarvoisessa hommassa kone toimii.

perjantai 28. joulukuuta 2012

Lämminvesivaraajan hankkiminen

Mags / Flickr

Onpas ollut pitkä tauko blogin päivittämisessä. No, ei se mitään, tästä jatkuu.

Noin neljäkymmentävuotias öljykattilani alkaa näyttämään ikäviä merkkejä hyytymisestään. Menin käväisemään pannuhuoneessa ja huomasin, että lattialla oli noin ämpärillinen vettä. Vuoto paikallistui patteriverkoston ylipaineventtiiliin. Ajattelin aluksi, että järjestelmän paine on noussut kylmän kelin johdosta. Järjestelmään kun menee kuumempaa vettä ilmojen kylmetessä. Kuumempi vesi taas on tilavuudeltaan suurempaa kuin kylmä ja tällöin paine kasvaa.

Seurailin tilannetta joitain päiviä ja huomasin ajatelleeni väärin. Paine pysyi 1,5 barissa ja vettä tuli venttiilistä lisää. Tämä tarkoitti, että järjestelmään on mentävä ulkopuolelta korvaavaa vettä. Ainoa mahdollinen vaihtoehto on, että kattilassa oleva käyttövesikierukka vuotaa patteriveden joukkoon. Käyttöveden paine on huomattavasti suurempi kuin lämmitysveden, joten mahdollinen vuoto on aina siihen suuntaan. Aloin tutkimaan vaihtoehtoja asian korjaamiseksi.

Uusi kierukka maksaisi noin 300 euroa. Tämä vaihtoehto ei houkutellut kamalasti, koska kattila on todella vanha ja tulen tekemään sille jotain lähiaikoina. Investointi menisi melko hukkaan. Toinen vaihtoehto olisi laittaa järjestelmä kerralla paraatikuntoon, mikä taas maksaisi maltaita. Kolmantena vaihtoehtona näin uuden lämminvesivaraajan hankkimisen. Hinta kreikkalaiselle 100 litran pöntölle oli noin 350 euroa.

Päädyin vaihtoehtoon kolme. Olen sitä miettinyt jo aikaisemminkin, koska käyttöveden tuottaminen lämmityskauden ulkopuolella vanhalla öljykattilalla ei ole kovin energiatehokasta. Investointi ei mene hukkaan silloinkaan, vaikka päättäisin hankkia esimerkiksi ilmavesilämpöpumpun. Voisin käyttää syöttää lämminvesivaraajaan esilämmitettyä vettä ja tehdä sillä lopullisen kuumennuksen.

Suhteellisen ahtaisiin kellaritiloihin valitsin melko pienen varaajan pienen kokonsa vuoksi. Sadan litran vetoinen varaaja tarvitsee noin 0,5x0,5x1 m tilat. Ongelmia pienestä koosta tuleekin lähinnä lämpimän veden riittävyyden suhteen. Kävin mittailemassa suihkun virtausmäärää tavallisella pihillä asetuksellamme ja se oli 5 litraa minuutissa. Kuumaa vettä tarvitaan siis noin 2,5 litraa minuutissa. Sata litraa riittää noin neljäksikymmeneksi minuutiksi.

Virtausmäärä on melko pieni kun vertaa nopealla googletuksella saatuihin normaaliarvoihin (12 litraa minuuttissa). Meillä on suihkuna sen tavallisen pienen Oraksen tilalla päälaen kokoinen sadesuihkuhana, joka kastelee hyvin myös pienemälläkin virtaamalla.