keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Öljy vai sähkö tammikuussa 2013


Lukijamme ovat olleet kiinnostuneita kumpi energianlähde olisi tällä hetkellä kannattavampi, öljy vai sähkö. Sähköä ja öljyä verrattaessa pitää öljyn sisältämä energia muuttaa kilowattitunneiksi. Litra öljyä vastaa teoriassa noin kymmentä kilowattituntia, mutta kattilassa poltettaessa hyödyksi saadaan keskimäärin 8,5 kilowattituntia (85% hyötysuhde).

Jos haluat tehdä päätösiä kummalla tavaralla lämmität pirttisi juuri nyt niin kaivele esiin sähkölaskusi ja tarkista sähkön hinta, jota joudut maksamaan.

Jos et nyt halua kaivella laskupinoa, vaan haluat nopean vastauksen se on: ÖLJY.

Lausunto perustuu Energiapihin energiakatsaukseen. Sähkön hinta on 0,15 € /kWh ja öljyn 1,09 € /litra. Muutetaan öljyn hinta kilowattitunneiksi: 1,09 €/litra / 10 kWh/litra / 0,85 = 0,13 €/kWh.

Jos öljynpolttolaitteesi on kovassa iskussa, muuttuu laskelma vielä kannattavammaksi. 

5 kommenttia:

  1. Kiitos tästä(kin) kirjoituksesta! Olen itse jonkin verran pohtinut, että olisiko öljyllä lämpiävässä talossa (vesikierto + käyttövesi) järkevää sulkea öljyhanat lämmityskaudella, kun vesikiertoa ei tarvita (=kiertopumppu pois päältä), ja lämmittää käyttövesi boilerilla eli sähköllä.
    En ole vielä keksinyt kunnollista laskukaavaa, koska kyse on pääasiassa lämmön säilytyksestä vanhassa kattilassa. En tiedä yhtään, että minkälaisella hyötysuhteella lämpö kattilassa pysyy, mutta jotenkin olettaisin, että ei kauhean hyvin. Kesällä, kun öljypoltin pöhisee vain käyttövettä varten, se käyttää nähdäkseni turhaan energiaa käyttöveden lämmön ylläpitoon.
    Jos vaikka suikussa käy kesäaikana kaksi henkilöä kerran päivässä, ilta-aikaan, öljyä palaa 24h, koska automatiikka pitää tietenkin varaajan lämpötilan jossain 64-asteen kieppeillä sen 24h.

    Olisikohan siis järkevää laittaa käyttövettä varten lämmityskauden ulkopuoliseksi ajaksi (noin 3kk täällä lounaassa) erillinen boileri? Lämmityskaudella taas käyttäisi normaalisti öljyllä lämpiävää vettä...

    VastaaPoista
  2. En tiedä mitään suoraa laskukaavaa tähän asiaan, mutta itse tein juuri noin. Oikeastaan oli pakko, kun käyttövesikierukka alkoi vuotamaan. Tilasin 100 litran halpisvaraajan ja käyttövesi lämpiää nyt siinä.

    Varaajan pinta ei tunnu käteen kovinkaan kuumalta, vaikka sisällä oleva vesi on 80-asteista. Öljykattila kun taas on todella kuuma. Tämä siis kielii paremmista eristeistä. Jos olen käsittänyt oikein, niin varaajassa oleva vastus muuttaa sähköenergian lämpöenergiaksi lähes 100% hyötysuhteella. Öljypolttimessahan tämä on käytännössä luokkaa 85%.

    Pitäisi ihan käytännössä tutkia kulutuksia. En osaa sanoa onko tuo vaihtaminen varaajaan taloudellisesti järjevää (voipi olla tai ei).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiito vastauksesta! Öljykattila on tosiaan meilläkin erittäin kuuma, joten ei siinä hirvittävän hyvin voi lämpö pysyä...

      Poista
  3. Öljykattilan voi useimiten lisäeristää päältäpäin ja ei ole kovinkaan työlästä eikä vaikeaa kun laittaa vaikka kovaa villaa 5cm kattilan päälle ja teippaa saumat lämmitettävällä teipillä.

    Tuosta öljykattilan hyötysuhteesta olen kyllä melko paljon eri mieltä, ainakin minulla on mitattu analyysilaitten yli 90% hyötysuhde vaikka kattila onkin jo yli 40vuotta vanha ylipainekattila (suomalaista laatutyötä)

    Kattilan ja putkiston kannalta olisi parasta pitää kattilan lämpö jatkuvasti yli +80 C astetta, tällöin syöpymiset ja korroosio vauriot on mahdollisimman pienet.

    Öljypolttimeen pitää vaihtaa pieni mahdollinen suutin esim. 0,4 gallonan ja sen mallinen sumutuskuvio minkä kattilan valmistaja on todennut parhaimmaksi heidän kattilaan.

    Öljyn sumutuspaine pitää säätää n.12...14 bar. ja sitten savukaasut oikeisiin arvoihin, nokiluku 0 (nolla). Nämä kaikki säädöt on tehtävä luotettavilla mittareilla, eikä minkään "ammattimiehen" mutu tuntumalla.
    Näin saatte parhaimman hyötysuhteen kattilastanne ja öljyä menee melko vähän.

    Nythän vasta oli tässä talvella 2014-2015 öljyn hinta n. 75cent./litra, joten ei kovinkaan kallista aiempiin verraten.

    Näin on toiminut Öljylämmittäjä Pohjoissuomesta.

    VastaaPoista
  4. Meillä myös mietittiin aikoinaan tuota, että kumpi laitetaan. Öljyyn päädyimme, se meillä on edelleen. Säiliö pitäisi taas pian tarkistaa ja puhdistaa, edellisestä kerrasta kun on jo muutama vuosi aikaa. Kiitos laskutoimituksista! Mielenkiintoista informaatiota. http://www.viialanvesi.fi/palvelut/kevytoljysailion-tarkastus

    VastaaPoista