sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

puuta öljyn tilalle



Mielessäni on pitkään pyörinyt ajatus vanhan öljykattilan vaihtamisesta puukattilaan. Välillä ajatus on lähtenyt pois tai puukattila on vaihtunut muihin vaihtoehtoihin, mutta nyt aloin taas selvittää missä mennään puukattilarintamalla.

Haluaisin luopua öljyn käytöstä monestakin syystä. Helpoin syy on öljyn epäekologisuus. Nykytietämyksen mukaan öljyn polttaminen on ympäristölle haitallista, vaikka siinä olisi hieman biokomponenttiakin seassa. Mikään lämmitysmuoto ei ole täysin päästötön, mutta vähempi parempi. 

Toinen mielessä pyörivä syy on öljyn varastointi. Meillä öljy on varastoituna kellarissa olevaan 35 vuotta vanhaan terässäiliöön. Pahin tapaus olisi, että öljysäiliö olisi pihassa hiekkamaahan kaivettuna pohjavesialueella. Takaisin kellariin: säiliön poistuminen toisi lisää tilaa, johon voisi laittaa höyläpenkin tai muuta mukavaa. Toki tila saattaisi täyttyä puukattilan takia polttopuusta, mutta säilytän kellarissani mieluumin metsäntuoksuisia klapeja, kuin haisevaa öljyä. Polttopuut eivät myöskään voi valua maaperään.

Kolmas motivaattori on öljyn hinnankehitys, mikä vaikuttaa melko pahalta. Ennustaminen on vaikeaa, mutta en pitäisi 2 € / litra kovin mahdottomana ajatuksena parin vuoden päästä. Perustan luuloni kovaan kysyntään maailmalla ja supistuvaan tuotantokapasiteettiin.

Polttopuuta sensijaan tuntuisi olevan tarjolla hyvinkin. Hintaakin kertyy melko vähän kun sukulaisten metsistä voi käydä ilmaiseksi tekemässä. Omalle työlle en laske hintaa, koska metsässä puuhastelu on mukavaa. Hinnan laskemisesta omalle työlle voisi kirjoittaa oman postauksensa. Näinollen kuluja syntyy sahabensasta, teräketjuöljystä ja puun kuljetuksesta metsästä pihaan.

Puukattiloita näyttäisi olevan neljällä eri periaatteella: Kaksoiskattila, jossa poltetaan öljyä ja puuta, yläpalokattila, alapalokattila sekä käänteispalokattila. Näistä käänteispalokattila on hyötysuhteeltaan paras (jopa yli 90 %) ja tietenkin kallein. Olen nyt kallistunut käänteispalokattilan suuntaan teknisen ylivoiman tähden. 

Kattilajärjestelmän hinnaksi näyttäisi alustavasti tulevan noin 7 000 euroa. Hinta sisältää kattilan, varaajan, latausautomatiikan ja putkiosia. Tarjouksia pyytämällä hinnan saisi tarkemmaksi, mutta tämä tarkkuus riittää tässä vaiheessa. En ole vielä lyönyt lukkoon ajatusta uudesta lämmitysjärjestelmästä.

Puun kanssa pelaaminen tulee olemaan oma hommansa. Realistisesti arvioiden voisin kuvitella polttavani 7 kuutiota puuta vuodessa (21 metriä pitkä, metrin korkuinen pino 33 senttistä pilkettä). Se ei riitä kokonaan lämmitykseen, mutta käytössä olisi myös sähkövastukset. Voihan olla, että polttaisin joskus vaikkapa 15 kuutiota, mutta siinä on jo melkoinen savotta. 7 kuutiota puuta tekisi 85 % hyötysuhteella 9 500 kWh, mikä vastaa noin 1 100 litraa öljyä.

Litra öljyä maksaa noin 1,1 euroa ja tällöin säästö puuta polttamalla olisi noin 1 200 euroa vuodessa. Takaisinmaksuaika investoinnille olisi tällöin kuutisen vuotta. Ei kovin paha siis.

Asennusta mutkistaa hieman hormin koko. Nyt öljypolttimella on 100 mm rosteriputki vanhan tiilipiipun sisässä. Puukattilat vaatisivat vähintään 140 mm putken, joten rosteriputki pitäisi purkaa. En tiedä millaisessa kunnossa tiilihormi on, joten sitäkin pitäisi ehkä kunnostaa. Nämä ovat tietysti täysin tehtävissä olevia juttuja, mutta hyvä ottaa huomioon.

En ole aikeissa vaihtaa järjestelmää vielä tänä kesänä, joten jätän asian hautumaan. Jokin ratkaisu pitää kuitenkin keksiä ennen pitkää.  

7 kommenttia:

  1. Onpa mahtava hyötysuhde jos yli 90% pääsee!

    Vesikiertoinen lämmitys on hyvä lähtökohta. Lämmönlähteen jolla vesi lämpiää voi vaihtaa ajan vaatimusten mukaan kuten olet kaavailemassakin.

    Puunpoltto kannattaa jos raaka-ainetta saa alle markkinahinnan ja klapeja pystyy itse hyötyliikunnan ohessa tekemään. Hirvittää nuo halkomotin hinnat jos ostamaan joutuisi.

    VastaaPoista
  2. Itse suosittelen lämpimästi, tuo takaisinmaksuaika ei tunnu kovinkaan pahalta, ja öljyn hinta ei tule muuta kuin nousemaan jatkossa. Tällä hetkellä korkotaso on sen verran alhaalla, että ei sille rahalle parempaakaan tuottoa ole tiedossa :)

    Tuossa oli juuri tuontyyppisiin investointeihin haettavissa ARA-tukea, maks 20% laiteinvestoinneista, mutta se haku loppui 8.4. Eipä sillä, jos et nyt ole lähdössä liikkeelle asian kanssa niin ei tuosta mitään hyötyä olisi ollut.

    Ja jos vielä saat puuta puoli-ilmaiseksi, niin aina parempi.

    VastaaPoista
  3. Vahingossa blogiisi eksyin ja kirjanmerkkeihin tämä päätyi.

    Meillä myöskin mietitään ratkaisuja mitä tulevaisuudessa lämmityksen suhteen tehdään. -70 luvun yli 300 neliöinen talo lämpiää öljyllä. Eilen viimeksi tuota öljyn hintaa pähkäiltiin, kun muisteltiin muutaman vuoden takaisia öljyeriä, jotka olivat alle 200 € kuukaudessa, tätä nykyä jo melkein 500. Toki sairastuttuani talvella olen saanut kotona puilla lämmittää, mutta öisin silti on pakko öljyä posottaa harakoille. Mielenkiinnolla jään kyllä odottamaan tulevia kirjoituksiasi.

    VastaaPoista
  4. Rintamamiestalo -54. Olen asentamassa veda 35 kattilaa + 3000l vettä. Suora sähkö pois ( vastukset kuitenkin varaajaan) vesikierto kiertämään. Valitisin vedan koska siinä ei ole paljon herkkiä osia. Ja mitsubishin twin ilmalämpöpumput saa mennä tekemään konvektio lämpöä jonkun toisen kotiin.

    VastaaPoista
  5. santtu79 onko kertynyt kokemuksia Veda 35:stä. Kerro! juuri tuo kattila liinnostaisi.

    VastaaPoista
  6. Kiitos tästä. Meillä on itseasiassa öljylämmitys, ja siihen pitäisi öljypolttimen huoltotyöt pian tehdä. Meillä alkaa talon rakentaminen myöhemmin tänä vuonna, siihen on tulossa ilmeisesti kaukolämpö. Vielä mietitään. Kiva lukea näistä erilaisista hyötysuhteista. https://www.suomenpoltintekniikka.fi/oljypoltinhuolto

    VastaaPoista