tiistai 29. maaliskuuta 2011

Säästöä kodinkoneista: Kahvinkeitin


Kirjoitus sisältää virheen, joka on korjattu tässä.

Kahvinkeitin on hieman yllättäen kodin pahimpia energiarohmuja. Siis jos se on koko ajan päällä. Täydellä teholla meidän Moccamaster ottaa 1,5 kW, joka on enemmän kuin esimerkiksi ilmalämpöpumppumme (1,1 kW). Joten kysymys kuuluukin: annatko rohmun rohmuta vai tuleeko sille stoppi?

Suurin teho otetaan kahvia keitettäessä, jolloin poroille tippuva vesi kuumennetaan ja pannun alla oleva lämpölevy on päällä. Kahvin valmistuttua sähköä kuluu pannussa olevan kahvin lämpimänä pitämiseen. Kahvin säilytyslämpötila on ohjelmoitu noin 80 asteeseen, jota termostaatti seuraa. Täyden pannun pitäminen lämpimänä kuluttaa noin 900 W ja puolikkaan karkeasti ottaen puolet vähemmän.

Big deal? No ensiksi voisin sanoa, että paskaahan siitä kahvista tulee mitä pidempään sitä käristetään. Ainakaan itse en pidä kitkerästä mausta. Toiseksi, pienistä puroista ja niin edelleen. Aloin laskea, millainen energiamäärä kahvin seisottamisella saadaan kulumaan pidemmällä ajalla.

Lasketaan kulutus tilanteessa, jossa annetaan täyden pannun seistä kymmenen minuuttia, otetaan kahvit ja jätetään vielä puoli pannua tulille pariksi kymmeneksi minuutiksi.
0,17 h * 1 kW + 0,33 h * 0,5 kW = 0,34 kWh
Jos näin toimittaisiin vaikkapa kolmenasatana päivänä vuodessa ja sähkö maksaisi 12 senttiä / kWh niin rahaa kuluisi:
0,34 kWh * 300 * 0,12 € = 12,06 €

Tai siis säästyisi jos juotaisiin kahvit heti pois kuleksimasta. Myös keittovaiheessa on mahdollista säästää lämmittämällä kahvit perinteisemmin pannussa puuhellalla. Energiaahan se ei säästä, mutta sähköä kylläkin, mitä katson aina hyvällä. Itse kuljeskelen joskus puuhellan ja kahvinkeittimen välimaastossa lämmittäen veden vedenkeittimellä ja suodattaen kahvin pressopannulla. Jos keitän kahvia vain itselleni, käytän tätä menetelmää. Kahvista tulee erittäin hyvää ja se valmistuu nopeasti. Myöskään paperista suodatinpussia ei tarvita (0,01 € / kpl).

3 kommenttia:

  1. Tuo oli yllätys itsellekin. Kun meillä pani ekaa kertaa Moccamasterin ja vedenkeittimen päälle yht'aikaa, automaattivaroke laukesi. Silloin vasta tajusin kuinka isoja tehoja ne imaisevat. Tosin hyvin vähän aikaa kerralla.

    Mutta puuhellalla - tai peräti nuotiolla - keitetty pannukahvi on kyllä maultaan ykkönen!

    VastaaPoista
  2. Mittaahan huviksesi, paljonko Moccamaster ottaa pitäessään kahvia lämpimänä. Teho on noin 60 W. Jospa siellä levyn alla olisi 900 W, niin kyllä sauhu nousisi tuossa tuokiossa. Sehän olisi aivan järkyttävä teho tuohon tarkoitukseen.

    Joissain keittimissä lämpövastus onkin huomattavan tehokas, mutta näissä on termostaatti, joka katkoo syöttöä. Tämä täytyy siis huomioida, jos nyt lähtee omaa keitintänsä mittailemaan. Moccamasterissa ei ole termostaattia, vaan siinä on säätyvä lämpövasstus.

    Ja ilmalämpöpumppuhan nyt ottaa mitä milloinkin, tuossa meidän Toshibassa on huipputeho 2,2 kW, mutta pienimmillään kulutus on muutama sata wattia.

    Moccamasterin (keitto)vastuksessa lukee 1450 W, ja tyyppikilvessä 1520 , joten levyn tehoksi jää kutakuinkin 70 W.

    Ja huomattavaa on, että lämmityskaudella keittimen ottama teho on pois lämmityskuluista.

    Toki se keitin keittäessään haukkaa sen jotakuinkin puolitoista kilowattia, mutta se vaihehan kestää vain muutaman minuutin. Se, että kahvinkeitin vie paljon sähköä, on harhaluulo.

    VastaaPoista
  3. Jaha, pitää tosiaan mitata ihan mittarilla ja katsoa vastaako teoria käytäntöä :) Jos asia on oikeasti noin niin olen syyllistynyt melko suureen liioitteluun.

    Ilmalämpöpumppu tietysti ottaa näillä kevätkeleillä paljon vähemmän kuin sen 1,1 kW se on totta. Tarkoitukseni oli hakea vertailukuhtaa.

    Yhtä kaikki, sähkönkulutusta kannattaa tarkkailla.

    VastaaPoista