tiistai 24. tammikuuta 2012

Mitsubishi ilmalämpöpumppu: kokemuksia

Voin kertoa Mitsubishi ilmalämpöpumpusta käyttökokemuksia nyt puolentoista vuoden ajalta. Hankimme FD25 -mallisen pumpun syksyllä 2010 rintamamiestaloomme paikalliselta myyjältä.

Sisäyksikkö asennettiin keskikerrokseen keittiön ja ruokailuhuoneen välisen kulkuaukon päälle puhaltamaan ruokailuhuoneen ja olohuoneen suuntaan. Keskikerroksessa ei ole huoneiden välisiä ovia ja ilma pääsee kiertämään ympyrää: ruokailuhuone, olohuone, eteinen, keittiö. Lämpöä siirtyy todella paljon myös yläkertaan, koska portaamme ovat avonaiset. Yläkertaa ei tarvitse siksi juurikaan lämmittää.


Ulkoyksikkö ripustettiin takapihan ulkoseinään ja kylmäletkut ovat noin 2 metriä pitkät. Ulkoyksikön ääni on hiljainen alle 15 asteen pakkasilla. Tästä kylmemmällä kelillä ulkoyksiköstä voi kuulla hurisevan äänen yläkerrassa nukkumaan mennessä. Siis jos oikein kuuntelee. Ulkoyksiköstä tulee vettä kesät talvet ja tänä syksynä laitoin puolitoistametrisen vesivanerin nojaamaan seinään ulkoyksikön alle, mikä johtaa vedet kauemmas sokkelista.

Ulkoyksikkö ei istu mielestäni talon arkkitehtuuriin lainkaan, mikä ei johdu kylläkään kyseisestä mallista. Jonkinlaisella koteloinnilla asian saisi kuntoon. Sisäyksikkö on tavallista kookkaampi, mistä on teknistä hyötyä, mutta visuaalisuus ontuu taas hieman. Itse pidän enemmän suorakaiteen muotoisista ohuista laatikoista kuin pyöreistä pötkylöistä.

Kone on asetettu puhaltamaan vinosti alaspäin automaattisesti säätyvällä puhallusnopeudella. Kaukosäätimeen asetettua pyyntilämpötilaa säädämme karkeasti ulkolämpötilan mukaan, eli nollakelillä pyynti on +23 ja kovemmalla pakkasella +26. Kun lämmitämme takkaa, säädän pyyntilämpötilan +20.

Mitsubishi jaksaa lämmittää hyvin keskikerrosta ja osittain yläkertaa aina 10 pakkasasteeseen asti. Tästä kovemmalla pakkasella avuksi pitää ottaa hieman takkaa tai lämmityspattereita. Olemme pitäneet laitteen käynnissä jopa -28 ulkolämpötilassa ja lämmintä on tullut.

Mitä tulee taloudellisiin hyötyihin niin kone säästää öljylämmityskuluissa karkeasti 500 euroa vuodessa. Olen hyvin tyytyväinen tähän hankintaan.

Ilmalämpöpumput Taloon.comista

2 kommenttia:

  1. Suosittelisin vakiopuhallusnopeutta. Ainakin meillä lämpö leviää niin parhaiten. Jos pitää automatiikalla, pumppu on tyytyväinen kun saa oman ympäristönsä lämmitettyä ja naapurihuone jää kylmemmäksi. Toki optimisäädöt riippuvat kunkin asunnon pohjaratkaisusta.

    VastaaPoista
  2. Mitsubishi ilmalämpöpumppuja asennan erittäin mielelläni.
    Koska tiedän asiakkaan olevan aidosti pumppuun tyytyväinen.
    Olen asentanut ilmalämpöpumppuja 2004 vuodesta asti, ja voin kokemuksesta kertoa, että vielä ei ole mitsubishi pumpun voittanutta tullut asennettua.
    Asennan pumppuja Uudenmaan alueella.
    Lämpöpumppupojat.fi

    VastaaPoista