torstai 12. tammikuuta 2012

Nappikauppaa vai todellisia säästöjä?

nappeja
Jos haluat saavuttaa energiansäästöstä todellista rahallista hyötyä nappikaupan sijaan, kannattaa keskittyä olennaiseen. Olennaista on se, että tutkii kotinsa energiankäyttöä ja poimii käsittelyynsä suurimman rohmun. Yleensä johtolangat vievät lämmityspuolelle ja syyttävä sormi osoittaa päälämmitysjärjestelmää.

Kun muutimme nykyiseen kotiimme, öljyn kulutusarvio oli 3 000 litraa vuodessa. Tämän hetkisillä hinnoilla rahalliseksi arvoksi tulisi euroina 3 270. Tämän rinnalla esimerkiksi kolmen energiansäästölampun asentaminen on nappikauppaa. Kolme 60 watin hehkulamppua tekee vuodessa 81 € laskun, jos niitä poltetaan joka päivä 8 tuntia. Toistan, nappikauppaa.

Voit silti keskittyä pikkujuttuihin, mutta keskitä pikkujutut järkeviin kohteisiin. Hehkulamppurahat voi säästää esimerkiksi laskemalla huonelämpötilaa puoli astetta (aste ja 5% -nyrkkisääsääntö). Entä jos lasket huonelämpötilaa öisin ja poissaollessasi? Entä jos kilpailutat sähkön/öljyn? Entä jos nuohoat öljykattilan? 

Oletko säästänyt pikkujutuilla suuria summia? Kommentoi alle.

1 kommentti:

  1. Tämä on vanhako kirjoitus nyt kun tätä kommentoin. Noh mikä katsotaan vanhaksi kirjoitukseksi. Mutta itse asiaan. Asun perheeni kanssa vanhassa maalaistalossa. Meitä on tällä hetkellä 2 aikuista ja kaksi teiniä sekä n. 2 vuotias lapsi. Olemme alkaneet säästämään sähköä normaalissa järkevissä rajoissa.

    Meillä oli tässä samassa taloudessa aiemmin minun vanhemmat. Heille piti olla jatkuvasti todella lämmintä ja niinpä lämmitettiin iltapäivällä pönttöuunit makuukammareissa ja leivinuuni tuvassa. Aamuyöllä alkoi sitten siirrettävät lämpöpuhaltimet työntää lisää lämpöä, ettei vanhuksille tule kylmä. "Euron kuvat vain pyöri silmissä" kun sähköä kului. Nyt jäätyämme nuorten kanssa pystyimme vähentämään todella paljon noita lämpö puhaltimia ja sähkön kulutuksesta lähti heti pois lähes 10 000 kwh. Lämpötilaa tiputimme muutaman asteen ja nykyisin lämmitämme siten että on lämmintä kun oleskelemme sisällä ja päivällä voi laittaa villasukat jalkaan jos on kylmää.

    Tästä alkoi sitten se että aloimme pikkuhiljaa tutkia mihin sitä sähköä oikein menee. Kahvipannu ei ole jatkuvasti päällä vaan keitetään täysipannullinen ja laitetaan loput termospulloon. Hehkulamput on korvattu pikku hiljaa Led lampuilla. Esim. navetan ladossa oli ennen 3 x 100 w hehkulamppua nyt siellä on 3 x 12 W Led lamppua. Pihalla oli kahdessa katuvalaisimessa 160 w sekavalo polttimo ja ollessani käymässä tuolla keskustassa huomasin, että siellä vaihdetaan katuvalaisimia jotka olivat vielä kunnossa joten kyselin josko saisi noita käytettyjä ehjiä polttimoita niistä. Se sopi työntekijöille. niitä saatiin reilut 20 kpl. Korvattiin siis nuo kaksi 160 w polttimoa 70 w suurpaine natrium polttimoilla. jos talvella käyttää tuota ulkovaloa esim klo 17.00 - 21.30 saakka kulutus sekavalopolttimolla olisi kuukaudessa sellainen 6,48 eur. Tämä jos kerrotaan 8 kuukaudella ( Syyskuu - Huhtikuu) menee virtaa pihan jossa työskennellään valaisuun tällöin 51,48 eur. Nyt näillä "uusilla" polttimoilla kulutus on samalle valaisu ajalle 22,72 eur. eli 28,76 eur vähemmän. Tämä on laskettu vain 15 cent. sähkön hinnan mukaan.

    Tämä saattaa ensin tuntua nappikaupalta, mutta noita pikku asioita sen lämmityksen lisäksi kannattaa seurata jolloin pienistä puroita syntyy iso säästö.

    Seuraavaksi olisitarkoituksena siirtyä pikku hiljaa sähköhellan käytöstä enemmän puuhellan käyttöön esim ruuan valmistuksessa. Se lämmittää esim mehun keitossa samalla tätä meidän taloa eikä vie niin paljon virtaa. Puuta meille tulee ihan rankoina sen verran kuin vain jaksaa polttaa.

    Klapien valmistukseen menee tuolla sirkkelillä virtaa noin 1 kwh verran tunnissa ja sillä saadaan ½ m3 valmista klapia. eli kahdessa tunnissa tuota klapia tulee siis 1,25 MWh arvosta keskimäärin.

    VastaaPoista