perjantai 28. joulukuuta 2012

Lämminvesivaraajan hankkiminen

Mags / Flickr

Onpas ollut pitkä tauko blogin päivittämisessä. No, ei se mitään, tästä jatkuu.

Noin neljäkymmentävuotias öljykattilani alkaa näyttämään ikäviä merkkejä hyytymisestään. Menin käväisemään pannuhuoneessa ja huomasin, että lattialla oli noin ämpärillinen vettä. Vuoto paikallistui patteriverkoston ylipaineventtiiliin. Ajattelin aluksi, että järjestelmän paine on noussut kylmän kelin johdosta. Järjestelmään kun menee kuumempaa vettä ilmojen kylmetessä. Kuumempi vesi taas on tilavuudeltaan suurempaa kuin kylmä ja tällöin paine kasvaa.

Seurailin tilannetta joitain päiviä ja huomasin ajatelleeni väärin. Paine pysyi 1,5 barissa ja vettä tuli venttiilistä lisää. Tämä tarkoitti, että järjestelmään on mentävä ulkopuolelta korvaavaa vettä. Ainoa mahdollinen vaihtoehto on, että kattilassa oleva käyttövesikierukka vuotaa patteriveden joukkoon. Käyttöveden paine on huomattavasti suurempi kuin lämmitysveden, joten mahdollinen vuoto on aina siihen suuntaan. Aloin tutkimaan vaihtoehtoja asian korjaamiseksi.

Uusi kierukka maksaisi noin 300 euroa. Tämä vaihtoehto ei houkutellut kamalasti, koska kattila on todella vanha ja tulen tekemään sille jotain lähiaikoina. Investointi menisi melko hukkaan. Toinen vaihtoehto olisi laittaa järjestelmä kerralla paraatikuntoon, mikä taas maksaisi maltaita. Kolmantena vaihtoehtona näin uuden lämminvesivaraajan hankkimisen. Hinta kreikkalaiselle 100 litran pöntölle oli noin 350 euroa.

Päädyin vaihtoehtoon kolme. Olen sitä miettinyt jo aikaisemminkin, koska käyttöveden tuottaminen lämmityskauden ulkopuolella vanhalla öljykattilalla ei ole kovin energiatehokasta. Investointi ei mene hukkaan silloinkaan, vaikka päättäisin hankkia esimerkiksi ilmavesilämpöpumpun. Voisin käyttää syöttää lämminvesivaraajaan esilämmitettyä vettä ja tehdä sillä lopullisen kuumennuksen.

Suhteellisen ahtaisiin kellaritiloihin valitsin melko pienen varaajan pienen kokonsa vuoksi. Sadan litran vetoinen varaaja tarvitsee noin 0,5x0,5x1 m tilat. Ongelmia pienestä koosta tuleekin lähinnä lämpimän veden riittävyyden suhteen. Kävin mittailemassa suihkun virtausmäärää tavallisella pihillä asetuksellamme ja se oli 5 litraa minuutissa. Kuumaa vettä tarvitaan siis noin 2,5 litraa minuutissa. Sata litraa riittää noin neljäksikymmeneksi minuutiksi.

Virtausmäärä on melko pieni kun vertaa nopealla googletuksella saatuihin normaaliarvoihin (12 litraa minuuttissa). Meillä on suihkuna sen tavallisen pienen Oraksen tilalla päälaen kokoinen sadesuihkuhana, joka kastelee hyvin myös pienemälläkin virtaamalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti