sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Kellarin ikkunoiden vaihdon taloudellinen hyöty


Kaverilleni suositeltiin perusrintamamiestaloon kellarin ikkunoiden vaihtoa hyödyllisenä energiaremonttina. Muistelin että ikkunaremontti ei koskaan ole taloudellisesti järkevää, mutta halusin tarkistaa asian todellisen laidan. Suosittelijan eräs argumenttina oli ikkunoiden pieni koko eli remontti ei tulisi maksamaan paljoa.

Suoraan sanottuna en ole lainkaan varma ikkunoiden lukumäärästä ja niiden mitoista. Suuruusluokan tiedän ja se olkoon tarpeeksi suuntaa antava. Oletetaan, että ikkunoita on kahdeksan ja ne ovat kooltaan 30 x 60 cm. Yhteenlaskettu ikkunapinta-ala on siis 1,44 m2. Ikkunoissa oli kaksi lasia jolloin niiden lämmönläpäisykerroin voisi olla 4,0 W/m2K. Tampereella ikkunat siis päästävät vuodessa 858 kWh lävitsensä. Käyetään energian hintana 0,15 €/kWh, joka on noin 30 % tämänhetkistä hintaa korkeampi (hinta on kovassa nousussa). Vuodessa rahaa kulkee vanhojen ikkunoiden läpi 129,7 €.

Uusien ikkunoiden lämmönläpäisykerroin olisi 1,0 W/m2K jolloin niiden läpi kulkisi 32,4 € vuodessa. Siis äkkiseltään noin satasen säästö vuodessa, näyttää hyvältä! Mutta kun ne uudet pirulaiset maksavat. Nopealla googlauksella 140 €/kpl ja tähän voisi laskea päälle 2 h/ikkuna asennusaikaa 49 €/h. Lisäksi rahaa menisi uusiin listoihin, uretaaniin ja vanhojen ikkunoiden hävittämiseen. Kevyellä kädellä laskettuna investointi maksaisi 1 904 € eli aevan muuta kuin "melko vähän".

Investoinnin takaisinmaksuaika olisi näin 19,5 vuotta nollakorolla. Ja nythän ei ole suinkaan niin, että ikkunaremontti kannattaisi unohtaa kokonaan. Itse alkaisin väijymään sopivia ikkunoita sopivaan hintaan esimerkiksi käytettynä ja asentaisin itse. Jos ikkunat saisi 50 €/kpl ja asentaisi ne itse, olisi takaisinmaksuaika enää 4 vuotta!

3 kommenttia:

  1. Pitää muistaa että suurin hävikki on useinmiten tiivisteiden, karmin ja talon välisistä väljyksistä. Monta kallista ja taloa rumentamilla ikkunaremonteilta vältyttäisiin jos asukkaat vain viitsisivät tilkitä ja maalata vanhat ikkunat. Yhdessä kerrostalossa helsingissä 10v sitten tehty ikkunaremontin jälkeen puitteet väntyneet ja taas tuulee sisään. Kauniit tammiikkunat saivat väistyä 10v sitten samasta syystä. Uudet tiivisteet ja lakkaus olisi ollut halvempi.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista. Mukava huomata, että täällä käy näistä asioista ihan oikesti kiinnostuneita lukijoita. Karmin ja rungon välisestä vuodosta voisi kirjoitella oman juttunsa myös.

    Hyvä, että toit tärkeän pointin esille. Tuommoinen jää ikkunakauppiailta helposti kertomatta :)

    VastaaPoista
  3. Itse laskeskelin 15 vanhan (75v) ikkunan säästöjä Fenestran laskurilla. Äkkipäätä säästöksi olisi tullut satoja euroja, mutta sitten älysin, että maalämpöä käytettäessä todellinen KWh-määrä pitää jakaa kolmella, joten säästö kutistui parin sadan pintaan. 8000 euron remontista ei siten olisi ollut mitään iloa.

    Hauska, että löysin tämän blogin :)

    VastaaPoista