sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Lämpöä talteen viemäristä

Kuva: Ecoinnovation
Aloin tutkimaan viemäriin heitetyn energian talteenottamista kotioloissa ja törmäsin GFX-nimiseen tekniikkaan. Idea on yksinkertainen: pystyviemärin ympärille on kiedottu kylmävesiputki, joka nappaa lämpöä itseensä.

Pystyviemärissä alas kulkeva vesi muodostaa viemärin sisäpinnalle luonnostaan kalvon eli vesi ei suinkaan ryöppyä holtittomasti putken keskellä (kuten olisin itse kuvitellut). Tämä on varsin näppärää, koska lämpö jakaantuu koko viemäriputken pinnalle eikä vain yhdelle sivulle. Kanadalainen Ecoinnovation valmistaa tuotetta, jossa on kuparisen viemäriputken päälle on käämitty käyttövesiputki. Esimerkiksi suihkua käytettäessä kylmä vesi esilämmitetään lämmönvaihtimessa suihkusta tulevaa lämmintä vettä hyväksikäyttäen.

Laskin, että lämmintä käyttövettä kuluu noin 50 litraa asukasta kohden vuorokaudessa. Sen lämmittämiseen kuluu energiaa noin 1 050 kWh vuodessa. Lämmönsiirrin nappaa talteen puolet eli noin 500 kWh, joka 0,15 €/kWh hinnalla tekee 75 € vuodessa. Nelihenkisessä perheessä säästö on 300 € vuodessa. Lämmönvaihdin maksaa 450 €, jolloin takasisinmaksuaika on puolitoista vuotta.


Tämä on loistava tuote. Harmi, että itsellä suihku sijaitsee kellarissa joten pystyviemärissä ei liiku kovinkaan paljon vettä.

http://www.ecoinnovation.ca/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti