perjantai 30. joulukuuta 2011

Sähkön hinta nousee taas, kuinka tehdä torjuntavoitto?


Myrsky riepotteli maatamme ja mikä oli seuraus? No tietenkin se, että sähkön hinta nousee taas. Myrskytuhojen korjaus sekä tulevien tuhojen ennaltaehkäisy maksaa ja maksajahan on perinteisesti sähkön käyttäjä eli Sinä. Ruotsissa on tehty ennaltaehkäisevänä työnä 50 000 km maakaapelia ja hinta on 5 miljardia euroa (Yle Uutiset).

Voit hillitä sähkölaskusi nousua kahdella tavalla:

  • vähentämällä kulutusta
  • kilpailuttamalla hintaa

Kulutuksen vähentämiseen löydät keinoja tästä blogista.
Sähkön kilpailutukseen käy Energiamarkkinaviraston sivusto sahkonhinta.fi.

4 kommenttia:

  1. Kulutuksen vähentäminen toimii vain tiettyyn rajaan asti. Mukavasta asumisesta ei sentään kukaan taida vapaaehtoisesti luopua.

    Auttaako sekään, jos kerta siirtomaksut alkavat nousta? Ero otetaan niissä takaisin.

    Sähköyhtiöt on saatava tiukkaan valvontaan, sillä eihän tällaista loputtomiin voi olla. Myrskytuhoihin on oltava valmius jo ennalta eikä kuluttajan kukkaron kautta.

    Eduskunnassa olisi näytön paikka.

    VastaaPoista
  2. Yksi vaihtoehto on alkaa tuottamaan sähköä itse :) Sähkön siirtohintaa olisi mielenkiintoista selvitellä. Onko se verkon ylläpitäminen oikeasti niin kallista?

    VastaaPoista
  3. Energiamarkkinavirasto valvoo ja sääntelee sähkön jakeluyhtiöiden keräämää voittoa, muistaakseni sijoitetun pääoman tuotto-odotus on siinä 5–7 % tietämillä. Sallitut voitot ovat jotakuinkin niin alhaiset kuin ne voivat olla, siten että yritystoiminta on vielä jotenkin kannattavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Tuollainen tuotto on täysin hyväksyttävä. Toisaalta se on myös takuuhinta, joka ei kannusta kehittämään verkkoa. Saat aina sen 7% vaikka sinulla olisi kuinka kallis tuote.

      Ymmärrän kyllä senkin, että kyseisellä lupauksella pyritään pitämään kattava sähköverkko Suomessa myös maaseudulla. Tämä ei ole kuitenkaan ainoa oikea tapa.

      Poista