lauantai 19. helmikuuta 2011

Varo kotisi sähkösyöppöjä


Lueskelin tänään Pohjolan Sanomia, jossa oli juttu kodin sähkösyöpöistä. Kyseinen artikkeli ei ole nähtävillä verkossa, mutta löysin Taloussanomien nettisivuilta hieman vanhemman artikkelin samasta aiheesta. Pohjana jutussa on ruotsalaistutkimus josta ilmenee, että suurimmat sähkösyöpöt ovat valaistus ja kylmälaitteet. Suomalaiskodeissa on lisäksi usein sähkölämmitteinen kiuas.

Olen vaihdellut kotona lähes kaikkiin valaisimiin perusmallin energiansäästölamput ja testissä on myös muutama led-lamppu. Lisäksi valoja ei tietenkään pidetä turhaan päällä. Artikkeli herätteli minua tutkimaan kylmälaitteiden energiankulutusta, koska en ole aiemmin ollut siitä kovin huolissani. En tiedä paljonko kotimme jääkaappi/pakastin ja arkkupakastin kuluttavat. Pitää tarkistaa.

Lue Taloussanomien artikkeli

1 kommentti:

  1. Energiansäästölamppujen mielekkyys on riippuvainen lämmitysratkaisusta. Sähkölämmitteisessä taloudessa hehkulampunkin lämpö tulee hyötykäyttöön kun valaistus- ja lämmitystarve kulkevat käsi kädessä.
    Kirjoitin aiheesta blogissani
    http://viestitin.blogspot.com/2010/12/lammitin-saa-valaista-mutta-valaisin-ei.html
    (edelliseen kommenttiin tuli väärä linkki)

    Kylmälaitteiden ja muiden töpselillä liitettävien koneiden energiaseurantaan löytyy käteviä mittareita jotka vaikka laskevat sähkön hinnankin kun antaa oikeat parametrit. Jotkin energiayhtiöt antavat niitä maksutta lainaankin.

    VastaaPoista