keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Energian kulutuksen seuraaminen


Energiansäästöharrastukseeni liittyy olennaisesti kulutuksen seuraaminen, sillä siten voin arvioida tekemieni säätöjen vaikutuksia. Seuraan öljyn, sähkön, veden ja polttopuiden kulutusta.

Veden menekin seuraaminen on helpointa. Minulla on vesimittarin kannen alla taiteltu A4, johon merkitsen päivämäärän ja mittarin lukeman noin kuukauden välein. Kirjaan merkinnät Excel-taulukkoon noin kerran vuodessa ja voin tarkastella vaikka päiväkohtaista kulutusta. Vesimittari näyttää kaiken taloon tulevan veden määrän, josta osa käytetään kylmänä ja osa kuumana. Olisi mielenkiintoista tietää vielä näiden suhde. Se onnistuisi laittamalla toinen vesimittari pannuhuoneeseen kuuman veden lähtöön. Nopealla googlauksella ei löytynyt hintaa vesimittarille (voi olla hyötyyn nähden kallis).

Sähkön kulutusta seuraan samalla tavalla kuin vedenkin. Lisäksi sähkölaskusta voin tarkistaa kulutuksen, jos käsin merkkaaminen on unohtunut. Olen yrittänyt eritellä lämmitykseen käytettävän sähkön määrän muusta sähkönkulutuksesta. Tämä on ollut hyvä veto, sillä nyt voin arvioida paljonko syksyllä asennettu ilmalämpöpumppu haukkaa. Perussähköä kuluu noin 3000 kWh vuodessa ja nyt tästä yli menevät kWh:t lasken pumpun käyttämiksi. Tarkka poika laittaisi eri laitteisiin omat energiamittarinsa, joita voi asentaa myös suoraan sähkötauluun.

Öljyn kulutusta seuraan mittaamalla tikulla paljonko säiliössä on tavaraa. Säiliö on kellarissa omassa huoneessaan, johon on pieni, huonokuntoinen miehistöluukku. Huoneessa käyminen on iljettävää, joten en tarkista määrää usein. Varastossa lojuu käytetty pinnantasomittari, jonka voisi askarrella säiliöön. Se voisi helpottaa määrän tarkistamista. Kun vaan viitsisi käydä asentamassa. Mittaamiseen on olemassa myös öljyputkeen asennettavia virtausmittareita, jota voi tarkkailla esimerkiksi pannuhuoneen puoleltakin.

Polttopuiden menekkiä seuraan merkitsemällä lappuun sisään kantamieni 60 litran puulaatikoiden määrän päivämäärän kera. Muutan kaikkien energiamuotojen määrät kilowattitunneiksi, jotta voin laskea koko talon energiankulutuksen. Sähkö onkin jo valmiiksi oikeassa muodossa. Öljylitrassa on noin 10 kilowattituntia ja riippuen polttimesta ja kattilasta saadaan siitä 75 - 95 % valjastettua käyttöön. Polttopuun muuttamiseksi kilowattitunneiksi on hyvä laskuri osoitteessa halkoliiteri.com. Meillä polttopuuta poltetaan kaminassa, jonka hyötysuhteen valmistaja kertoo olevan 90 %. Suhtaudun tähän pienellä varauksella, mutta mikäli se pitää paikkaansa, saan 60 litrasta sekapuuta 70 kWh lämpöenergiaa. Ainakin laskurista saa pientä osviittaa.

Miten itse seuraat energian kulutustasi?

1 kommentti:

  1. Polttopuun sekä niin lämmittämiseen kuin kotitalouskäyttöönkin menevän sähkön määrää tulee seurattua.

    Niin ja auton polttoaineenkulutusta.

    Vesi kun tulee omasta lähteestä, niin sen ei ole niin nuukaa ;-)

    VastaaPoista