lauantai 5. maaliskuuta 2011

Maalämpöpumppu, onko järkeä?

Kun jokin asia nousee esiin kahvipöytäkeskusteluissa, on se silloin takuuvarmasti kaikkien huulilla. Viime viikonloppuna sukuloidessa maalämpö oli yksi tällaisista asioista. Toinen oli Munamies.

Ensin oli lehdet täynnä ilmalämpöpumppuja, nyt kaupitellaan maalämpöpumppuja. Ilmalämpöpumppu on kohtuullisen kallis investointi tavalliselle omakotiasujalle. Sijoitus on kuitenkin kannattava. Maalämpöpumppu maksaakin noin kymmenkertaisesti ILPiin nähden ja se vasta paljon onkin. Onko mitään mieltä maksaa itsensä kipeäksi, jotta voi säästää rahaa? Tuoreessa Pirkka-lehdessä oli mainos Lämpöässä-merkkisestä maalämpöpumpusta, joka on helppo ottaa esimerkiksi.

Talossani kuluu lämmitysenergiaa öljyksi muutettuna 2 500 litraa vuodessa. Pirkan mainoksen mukaan sopiva pumppu olisi tällöin Lämpöässä Vs 8.0, joka maksaa asennettuna ja kaivoineen 16 500 euroa. Hinta on samaa luokkaa kuin kahvipöydissä esiin tulleet. Mainoksessa annetaan ymmärtää, että kone puolittaa energiakulut. 2 500 litraa öljyä maksaa noin 2 500 euroa, joten puolet tästä on 1 250 euroa. Näillä luvuilla laskettuna koneen takaisinmaksuaika olisi 13,2 vuotta, eli tässä ajassa hankintahinta olisi kuitattu saavutetulla säästöllä. Tämä pätee silloin, jos ostajalla on heittää pankkitililtään koko summa. Lainarahalla hankittuna takaisinmaksuaika pitenee lainan korosta riippuen.

Pumppujen vuosihyötysuhde tuntuu olevan luokkaa 3,5, joten isompaakin säästöä olisi kuitenkin odotettavissa. Käytän sitä kertoimena seuraavissa laskelmissani. Muutan talossani kuluvan 2 500 litraa öljyä kilowateiksi olettaen öljypolttimen hyötysuhteeksi 90% ja jaan saadun luvun lämpöpumpun vuosihyötysuhteella, jolloin saan vuodessa tarvittavaksi energiamääräksi 6 400 kWh. Ooh, alkaa houkuttelemaan kyllä noin pieni kulutus! On se hieno kone.

Sähkön hinta on kutakuinkin 12 senttiä / kWh, josta saadaan vuosikustannukseksi 0,12 €  x 6 400 kWh = 768 euroa. Takaisinmaksuaika on siltikin 9,5 vuotta, mikä on toisaalta paljon ja toisaalta siedettävä aika. Mutta siis 16 500 euroa! Se on iso kasa rahaa, jolle olisi muutakin käyttöä. Toki sitten 9,5 vuoden kuluttua alkaisin "tienaamaan" pumpun tekemällä säästöllä ja 20 vuoden päästä olisin tienannut saman verran kuin nyt joutuisin satsaamaan.

Onko olemassa vaihtoehtoisia tapoja tienata 20 vuodessa 16 500 euroa? Voisi lämmittää puilla enemmän, mutta se saattaisi mennä aika työlääksi. Tai jos tiputtaisin riittävästi huonelämpötilaa... Yksi vaihtoehto olisi sijoittaa osakemarkkinoille tuo 16 500 euroa. Kokemuksesta tiedän, että se on helppoa eikä vaadi suuria ponnisteluja. Lasketaan ensin helpommilla oletuksilla eli siten, että minulla olisi nyt se 16 500 euroa pankkitililläni ja löisin rahat joko pumppuun tai osakkeisiin.

Kun hankin pumpun, niin 9,5 vuoden kuluttua olen säästänyt 0 euroa kun pumpun hankintahinta vähennetään vuosisäästöistä. Osakemarkkinoilta on saatavissa 8 % vuosituotto kustannukset ja inflaatio huomioituna kunhan sijoitusaika on tarpeeksi pitkä. Haluan ottaa huomioon menetetyn säästöpontetiaalin kun en ostakaan pumppua vaan lämmitän öljyllä. Se on vuodessa 2 500 € - 768 € = 1732 € ja 9,5 vuodessa 16 421 €.

Sijoitan siis 16 500 € vaikkapa Helsingin pörssin yleisindeksiä seuraavaan rahastoon ja 9,5 vuoden kuluttua sijoitukseni arvo on 34 278 €. Vähennän öljyyn tuhlatun summan ja minulle jää vielä 17 856 €. Olen siis säästänyt osakemarkkinoilla ruhtinaallisesti enemmän kuin mihin olisin päässyt maalämpöpumpulla. Sillähän todellinen säästö oli tässä vaiheessa 0 euroa. No entä 20 vuoden kuluttua? Pumpulla säästö olisi 18 071 € ja osakkeilla 42 334 €.

Tällä perusteella pidän maalämpöpumppua itselleni kalliina investointina ja sitä se on varmasti monelle muullekin.

Ps. Hyvä sijoitusaiheinen blogi on Kohti taloudellista riippumattomuutta.

Maalämpöpumput Taloon.comista

5 kommenttia:

  1. Tästä jää nyt paljon pois. ensinnäkin sillä hetkellä kun pumppu kannetaan ovesta sisään talosi arvo nousee tuon 16,500 euroa ja se alkaa heti tuottaa pelkkää korkoa. Sijoitus on täysin riskitön toisin kuin osakkeet, sekä monella vanhan kattilan vaihto on kuitenkin jossain vaiheessa edessä ja siihen menisin noin 6000 - 8000 euroa. Joten laskeppa uudelleen !

    VastaaPoista
  2. Joo, niin laskenkin ja on pitänyt jo laskeskella aikaisemminkin. Yksi asia ainakin on pielessä: maahan porattu reikä pysyy käsittääkseni toimintakunnossa vähintään 50 vuotta eli reikä on pitkään tuottava sijoitus, jonka käyttöarvo ei laske.

    Osakesijoittamisen tulevaisuudennäkymät ovat romahtaneet sitten viime kevään ja nyt puhutaan jo menetetystä vuosikymmenestä osaketuottojen osalta.

    Lisäksi sähkön hinta saattaa olla kovassa nousussa tulevana vuosikymmenenä.

    Nämä ovat muuttujia, jotka muuttavat lopputulosta paljon.

    VastaaPoista
  3. Kyllähän ne maksaa itsensä takaisin, me tulimme siihen tulokseen että meille tulee maalämpöpumppu. Tottakai kaikki eri osa-alueet tulee sisällyttää laskuihin, työt ja muut, mutta kyllä siihen lopulta päädyimme kuitenkin ja innolla odotan käyttökokemuksia.

    VastaaPoista
  4. Kiitos kirjoituksesta. Meillä on mietitty lämpöpumppua ja maalämpöpumppua. Ensimmäiseen päädymme todennäköisesti. Laskelmia myös tehty, ja mietitty mikä sopisi meille parhaiten. Hyvin saa näitä harkita, ovat kuitenkin suurempia investointeja.

    VastaaPoista
  5. Meillä on maalämpöpumppu ja sen avulla on säästöä tullut. Nyt sille täytyisi huolto tosin hankkia, jokin siinä tuntuu olevan vialla. Yleisesti me olemme kuitenkin olleet tyytyväisiä hankintaan. Kiitos jakamisesta, oli mukava nähdä myös hieman laskelmia.

    VastaaPoista